Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Οι έμποροι του καρκίνου




Οι επαγγελματικές τάξεις που βόσκουν στο …εύφορο λιβάδι της υγείας, έχουν ανακαλύψει εδώ και χρόνια ότι το καλύτερο λίπασμα για να διατηρείται το χορτάρι που τους θρέφει παχύ και θαλερό, είναι η διαχείριση του φόβου της αρρώστιας. Το κύριο εργαλείο επίτευξης αυτού του στόχου είναι η διασπορά μηνυμάτων υψηλού φοβικού περιεχομένου, με προεξάρχοντα αυτά που αφορούν στο τι πρέπει να τρώμε ή να αποφεύγουμε για να μην πάθουμε καρκίνο. Σε αυτήν την κούρσα τρόμου δεν υπάρχει τρόφιμο που να μην έχει περάσει από το κόσκινο της επιστήμης, με κάθε σχετικό συμπέρασμα να αναμεταδίδεται ανεπεξέργαστο από τα πρόθυμα ΜΜΕ, προκαλώντας παράκρουση στο μέσο πολίτη.

Το βασικό ερώτημα είναι ένα: πρέπει τα συμπεράσματα αυτών των μελετών να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, σε βαθμό που να οδηγούν σε αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών; Η απάντηση δόθηκε στα τέλη του 2012 από τον Ιωάννη Ιωαννίδη, Διευθυντή του Κέντρου Ερευνών Πρόληψης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και είναι ένα εκκωφαντικό «όχι».

Ο Έλληνας επιστήμονας επέλεξε στην τύχη κάποιες σελίδες ενός «τσελεμεντέ», κατέγραψε 50 υλικά συνταγών μαγειρικής και μετά διερεύνησε αν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να τα συνδέουν -αρνητικά ή θετικά- με την πρόκληση καρκίνου. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε πανηγυρικά ότι το θέμα “καρκίνος & διατροφή” πουλάει πολύ: βρέθηκε ότι τα 40 από τα 50 υλικά είχαν ήδη γίνει αντικείμενο επιδημιολογικής έρευνας πρόκλησης ή αποφυγής καρκίνου. Για να καταλάβετε πόσο φιλομαθές ον είναι ο άνθρωπος, παραθέτουμε κάποια από αυτά τα υλικά που μπήκαν κάτω από το μικροσκόπιο της επιστήμης: πιπέρι, πιπέρι καγιέν, αλάτι, αλεύρι, ψωμί, ντομάτα, λεμόνι, πάπια (ναι ναι καλά διαβάσατε. Κάποιοι ερεύνησαν αν η ψητή πάπια προκαλεί καρκίνο!), σέλινο, μαϊντανός, καρότο, γάλα, τυρί, τσέρι, ρούμι, κρασί, μανιτάρια, καφές, μουστάρδα, αστακός, καρύδια, μπιζέλια, καλαμπόκι, κανέλα, πορτοκάλι, σταφίδες κ.λπ.


Όσο παράδοξη και αν φαντάζει η παραπάνω λίστα, σάς πληροφορούμε ότι στο 72% των μεμονωμένων μελετών οι «ειδικοί» κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα τρόφιμα αυτά είτε προστατεύουν, είτε προκαλούν καρκίνο είτε και τα δύο! Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν περιπτώσεις τροφίμων που άλλες μελέτες καταλήγουν ότι είναι καρκινογόνα και άλλες ότι είναι καρκινοπροστατευτικά π.χ. κρασί, ντομάτες, γάλα, αυγά, καλαμπόκι, καφές, βούτυρο κ.λπ. Το μόνο που μένει, είναι ένα ασαφές κλίμα θολούρας μέσα στο οποίο κάθε έμπορος υγείας μπορεί να υποστηρίξει και να προωθήσει τα πάντα, από τον εαυτό του σε υψηλότερα υγειονομικά κλιμάκια έως ψητή πάπια στα πρωϊνάδικα.

Η ομίχλη και οι απορίες διαλύθηκαν, όταν ο κ. Ιωαννίδης αποφάσισε αντί για μεμονωμένες μελέτες, να εστιαστεί στα συμπεράσματα μεγάλων αναλύσεων-συνόψεων οι οποίες συνεκτιμούν τα αποτελέσματα όλων των επιμέρους μελετών και καταλήγουν σε ρεαλιστικά και ισχυρά συμπεράσματα: αποδείχτηκε ότι εκεί που οι μεμονωμένες έρευνες που αναμεταδίδονται από όλα τα ΜΜΕ μπορεί να ισχυρίζονται ότι μία τροφή μπορεί μέχρι και να τριπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου, οι μεγάλες έρευνες καταλήγουν στο …μηδέν.


Μέχρι οι διαπιστώσεις του κ. Ιωαννίδη να γίνουν κοινός τόπος, κλείστε τα αυτιά σας στις σειρήνες των εντυπωσιακών ειδήσεων υγείας. Αποτελούν είτε προϊόν τύχης, είτε ευφυούς χειραγώγησης.


Οποιοδήποτε περιεχόμενο στον Παρόντα Δικτυακό Τόπο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, δεν συνιστά, ούτε δύναται να ερμηνευθεί ότι συνιστά ή υποκαθιστά συμβουλή ιατρικής φύσης, για την οποία οφείλετε και σας συστήνεται να απευθύνεστε σε αρμόδιο επαγγελματία υγείας.
  

Του Γρηγόρη Λάσκαρη


Πηγή: http://inhealthanddisease.blogspot.gr/#!/2013/04/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου