Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Θηλασμός



Φίλοι και φίλες!
Κάτωθι σας παραθέτουμε 100+ 1 λόγους ΓΙΑΤΙ ο μητρικός θηλασμός είναι αναντικατάστατος.. Απλά, πάρτε ..χρόνο και διαβάστε, ενστερνιστείτε και διαδώστε!!
 101 Λόγοι για να θηλάσετε το παιδί σας..

 1. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής την συνιστά
"Το μητρικό γάλα είναι η προτιμητέα διατροφή για όλα τα βρέφη, συμπεριλαμβανομένων των πρόωρων και άρρωστων νεογέννητων ... Συνιστάται όπως ο θηλασμός συνεχίζεται για τουλάχιστον τους πρώτους 12 μήνες, και στη συνέχεια για όσο χρονικό διάστημα είναι αμοιβαίως επιθυμητό."
(See A.A.P. Breastfeeding Policy Statement: Breastfeeding and the Use of Human Milk (RE9729))

2. Ο θηλασμός προωθεί την σύνδεση ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό
Ο θηλασμός διεγείρει την απελευθέρωση της ορμόνης ωκυτοκίνης στο σώμα της μητέρας. «Είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο ότι η ωκυτοκίνη εκτός από την τόνωση και συστολή της μήτρας, και την εξώθηση του γάλακτος, προωθεί την ανάπτυξη της μητρικής συμπεριφοράς, και επίσης την σύνδεση μεταξύ της μητέρας και του παιδιού. "Uvnas-Moberg, Eriksson: Breastfeeding: physiological, endocrine and behavioral adaptations caused by oxytocin and local neurogenic activity in the nipple and mammary gland.: Acta Paediatrica, 1996 May, 85(5):525-30

3. Ο θηλασμός ικανοποιεί τις συναισθηματικές ανάγκες του μωρού
Όλα τα μωρά χρειάζονται αγκαλιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα πρόωρα μωρά είναι πιθανό να πεθάνουν αν δεν τα πάρετε αγκαλιά ή αν δεν τα χαϊδέψετε. Δεν υπάρχει πιο ανακουφιστική αίσθηση για ένα βρέφος οποιασδήποτε ηλικίας από το να το κρατάτε αγκαλιά ενόσω το θηλάζετε. Πολλοί γονείς που ταΐζουν τα μωρά τους με μπιμπερό γνωρίζουν τη σημασίας της αγκαλιάς , ενώ άλλοι γονείς δεν το γνωρίζουν. Ακόμη και για τους γονείς με καλές προθέσεις, πάντα υπάρχει ο πειρασμός να στηρίξουν το μπιμπερό δίπλα στο παιδί τους, ή όταν το μωρό είναι λίγο μεγαλύτερο, αφήνουν το παιδί να κρατάει το μπιμπερό του και να κάθεται μόνο του. Αυτό δεν είναι συναισθηματικά ικανοποιητικό για το μωρό, και μπορεί να είναι επικίνδυνο για την σωματική του ακεραιότητα. Χωρίς επίβλεψη μπορεί να πνιγεί. Επίσης με το μπιμπερό όλο το βράδυ οδηγείται στη φθορά των δοντιών.

 4. Το μητρικό γάλα παρέχει τέλεια διατροφή στα βρέφη
 «Το ανθρώπινο γάλα είναι μοναδικά ανώτερο για τη διατροφή των βρεφών και είναι μοναδικό στο είδος του, όλες οι υποκατάστατες επιλογές διατροφής διαφέρουν σημαντικά από αυτό. Το θηλάζον βρέφος είναι η αναφορά ή το φυσιολογικό πρότυπο βάσει του οποίου όλες οι εναλλακτικές μέθοδοι σίτισης θα πρέπει να μετριούνται σε σχέση με την ανάπτυξη, την υγεία την εξέλιξη, και όλα τα άλλα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη." (See A.A.P. Breastfeeding Policy Statement: Breastfeeding and the Use of Human Milk (RE9729))


5. Χωρίς θηλασμό αυξάνετε ο κίνδυνος της μητέρας για καρκίνο του μαστού
 "Αν όλες οι γυναίκες που δεν θηλάζουν ή που θηλάζουν για λιγότερο από 3 μήνες, το έκαναν για 4 έως 12 μήνες, ο καρκίνος του μαστού μεταξύ των γυναικών που είχαν τεκνοποιήσει πριν την εμμηνόπαυση, θα μπορούσε να μειωθεί κατά 11%, αν κρίνουμε από τα τρέχοντα ποσοστά. Αν όλες οι γυναίκες με παιδιά θήλαζαν για 24 μήνες ή περισσότερο, στη συνέχεια η συχνότητα εμφάνισης θα μπορούσε να μειωθεί περίπου 25%. Αυτή η μείωση θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη μεταξύ των γυναικών που πρωτοθήλασαν σε νεαρή ηλικία."
Newcomb PA, Storer BE, Longnecker MP, et al. Lactation and a reduced risk of premenopausal breast cancer. N Engl J Med. 1994;330:81-87


 6. Η διατροφή με παρασκευάσματα γάλακτος αυξάνει τον κίνδυνο στα κορίτσια να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού στη μετέπειτα ζωή τους.
Οι γυναίκες που έπιναν παρασκευάσματα γάλακτος (γάλα σε σκόνη) σαν βρέφη, έχουν υψηλότερα ποσοστά για καρκίνο του μαστού ως ενήλικες. Για τους προεμμηνοπαυσιακούς και μετεμμηνοπαυσιακούς καρκίνους του μαστού, οι γυναίκες που θήλασαν σαν βρέφη, έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, έχουν 25% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες που τρέφονταν με μπιμπερό.
Freudenheim, J. et al. 1994 "Exposure to breast milk in infancy and the risk of breast cancer". Epidemiology 5:324-331


7. Η διατροφή με παρασκευάσματα γάλακτος συνδέεται με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (I.Q.)
 Η πιο πρόσφατη μελέτη για τη στήριξη αυτής της δήλωσης έγινε στη Νέα Ζηλανδία. Εδώ μία 18χρονη διαχρονική μελέτη πάνω σε περισσότερα από 1.000 παιδιά, διαπίστωσε ότι εκείνα που είχαν θηλάσει ως βρέφη ήταν πιο έξυπνα με μεγαλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση παρά τα παιδιά που τρέφονταν με παρασκευάσματα γάλακτος.
Horwood and Fergusson, "Breastfeeding and Later Cognitive and Academic Outcomes", Jan 1998 Pediatrics Vol. 101, No. 1
Morrow-Tlucak M, Haude RH, Ernhart CB. Breastfeeding and cognitive development in the first 2 years of life. Soc Sci Med. 1988:26;635-639
Lucas A., "Breast Milk and Subsequent Intelligence Quotient in Children Born Preterm". Lancet 1992;339:261-62
 Wang YS, Wu SY. The effect of exclusive breastfeeding on development and incidence of infection in infants. J Hum Lactation. 1996; 12:27-30

8. Το μητρικό γάλα είναι πάντα έτοιμο και έρχεται σε ένα πιο όμορφο πακέτο από ότι το παρασκευασμένο.

Χρειάζεται να πούμε περισσότερα;

9. Το μητρικό γάλα βοηθά να ξεπεραστεί το σύνδρομο μηκωνίου
 Τα μωρά γεννιούνται με μια κολλώδη ουσία στο έντερό τους όπως η πίσσα και ονομάζεται μηκώνιο. Το πρωτόγαλα, ή στις αρχές του θηλασμού το γάλα είναι μοναδικά σχεδιασμένο στο να βοηθάει την αποβολή αυτής της ουσίας μέσα από το σώμα του βρέφους.

 10. Το μητρικό γάλα προσφέρει ανοσία στις ασθένειες και συμβάλλει στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού.
 Τα παρασκευάσματα γάλακτος δεν προσφέρουν κανένα από αυτά τα οφέλη.
Koutras, A.K., "Fecal Secretory Immunoglobulin A in Breast Milk vs. Formula Feeding in Early Infancy". J. Ped Gastro Nutr 1989.


 11. Το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο από τα παρασκευάσματα γάλακτος
"Τα μωρά μπορούν να αφομοιώσουν το ανθρώπινο γάλα πιο εύκολα από ότι το γάλα άλλων ζώων, πιθανώς επειδή το ανθρώπινο γάλα περιέχει ένα ένζυμο που βοηθά αυτή τη διαδικασία. Το μητρικό γάλα σχηματίζει ηπιότερα πήγματα στο στομάχι του βρέφους απ’ ότι το αγελαδινό γάλα (η βάση για τους περισσότερους τύπους γάλακτος) και αφομοιώνεται πιο γρήγορα στο σύστημα του σώματος. Αν και περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη απ' ότι το αγελαδινό γάλα, σχεδόν όλες οι πρωτεΐνες στο μητρικό γάλα διατίθενται στο μωρό. Αντιθέτως, περίπου το ήμισυ της πρωτεΐνης του αγελαδινού γάλακτος περνά μέσα από το σώμα του μωρού ως απόβλητο. Ομοίως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος απορροφούνται καλύτερα από τα μωρά που θηλάζουν."
The Complete Book Of Breastfeeding M.S. Eiger. MD, S. Wendkos Olds
 Copyright 1972, 1987 Comstock, Inc., Workman Publishing Co., Inc.
708 Broadway, New York, NY 10003

 12. Ο θηλασμός βοηθά τη συρρίκνωση της μήτρας της μητέρας μετά τον τοκετό
 «Ο θηλασμός θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την σιλουέτα σας πιο γρήγορα, δεδομένου ότι η διαδικασία του θηλασμού προκαλεί τη μήτρα (η οποία έχει μεγαλώσει κατά τη διάρκεια της κύησης σε περίπου 20 φορές του κανονικού μεγέθους) να συρρικνωθεί πιο γρήγορα στο μέγεθος της όπως πριν από την κύηση."
 The Complete Book Of Breastfeeding M.S. Eiger. MD, S. Wendkos Olds
Copyright 1972, 1987 Comstock, Inc., Workman Publishing Co., Inc.
 708 Broadway, New York, NY 10003
 Η μήτρα μιας μητέρας που δεν θηλάζει, δεν πρόκειται ποτέ να συρρικνωθεί πίσω στο μέγεθος που ήταν πριν από την κύηση. Θα παραμείνει πάντα ελαφρώς διευρυμένη.
Chua S, Arulkumaran S, Lim I et al. "Influence of breastfeeding and nipple stimulation on postpartum uterine activity." Br J Obstet Gynaecol 1994; 101:804-805

13. Ο θηλασμός βοηθά στην πρόληψη της επιλόχειας αιμορραγίας
Ο θηλασμός του μωρού προκαλεί το σώμα της μητέρας να απελευθερώσει την ωκυτοκίνη, η οποία διεγείρει τις συσπάσεις που βοηθούν στη συρρίκνωση της μήτρας πίσω στο μέγεθος πριν από την κύηση, ενώ εξωθεί τον πλακούντα. Αυτές οι συστολές διακόπτουν επίσης τα μητρικά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδότησαν στο παρελθόν το μωρό, και να αποθαρρύνουν την υπερβολική αιμορραγία. Για τις γυναίκες που επιλέγουν να μην θηλάσουν πρέπει να τους δοθεί συνθετική ωκυτοκίνη για να διασφαλιστούν έναντι της αιμορραγίας.
 Chua S, Arulkumaran S, Lim I et al. "Influence of breastfeeding and nipple stimulation on postpartum uterine activity."
Br J Ovstet Gynaecol 1994; 101:804-805

14. Ο θηλασμός βοηθάει μητέρα να χάσει βάρος μετά τη γέννηση του μωρού
 Για το θηλασμό απαιτούνται κατά μέσο όρο 500 επιπλέον θερμίδες ανά ημέρα..
 Dewey KG, Heinig MJ, Nommwen LA. Maternal weight-loss patterns during prolonged lactation. Am J Clin Nutr 1993;58:162-166
 Οι μητέρες που θήλαζαν αποκλειστικά ή εν μέρει είχαν σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στην περιφέρεια των ισχίων και ένα μήνα μετά τον τοκετό είχαν λιγότερο βάρος σε σχέση με τις μητέρες που τάιζαν αποκλειστικά με παρασκευάσματα γάλακτος.
 "Kramer, F., "Breastfeeding reduces maternal lower body fat." J. Am Diet Assoc 1993; 93(4):429-33

15. Το "πρόωρο" γάλα είναι ειδικά σχεδιασμένο για πρόωρα βρέφη
 "Το γάλα που παράγεται από τις γυναίκες που έχουν πρόωρο τοκετό διαφέρει από εκείνο που παράγεται μετά από μια πλήρη εγκυμοσύνη. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα μετά τον τοκετό, το πρόωρο γάλα διατηρεί μια σύνθεση παρόμοια με εκείνη του πρωτογάλακτος."
Hamosh, Margit, PhD, Georgetown University Medical Center "Breast-feeding: Unraveling the Mysteries of Mother's Milk".

16. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF το συνιστούν
 «... ο θηλασμός είναι ένας απαράμιλλος τρόπος παροχής ιδανικής τροφής για την υγιή ανάπτυξη και την εξέλιξη των βρεφών ... αποτελεί μια μοναδική βιολογική και συναισθηματική βάση για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού ... οι αντι-μολυσματικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος συμβάλλουν στην προστασία των βρεφών έναντι των νόσων…και ... υπάρχει μια σημαντική σχέση μεταξύ του θηλασμού και της σύνδεσης του με την μητέρα "».
 (See The WHO/UNICEF International Code of Marketing of Breastmilk Substitutes).

 17. Ο θηλασμός προστατεύει από τη νόσο του Crohn (εντερική διαταραχή)
 Koletzko S, Sherman P, Corey M, et al. "Role of infant feeding practices in development of Crohn;s disease in childhood."
Br Med J. 1989;298:1617-1618
Rigas A, Rigas B, Blassman M, et al. "Breast-feeding and maternal smoking in the etiology of Crohn's disease and ulcerative colitis in childhood." Ann Epidemiol. 1993;3387-392

 18. Η διατροφή των μωρών με παρασκευάσματα γάλακτος αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξει τύπου Ι (νεανικό ινσουλινοεξαρτώμενο) σακχαρώδη διαβήτη.
 Τα αποτελέσματα μιας μελέτης στη Φινλανδία δείχνουν ότι όταν πρωτοξεκινούν οι νέοι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μαζί με την υψηλή κατανάλωση γάλακτος κατά την βρεφική ηλικία αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων του αγελαδινού γάλακτος στο σύστημα των παιδιών. Αυτός ο παράγοντας είναι ανεξάρτητα συνδεδεμένος με τον αυξημένο κίνδυνο ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη.
 Virtanen et al: "Diet, Cow's milk protein antibodies and the risk of IDDM in Finnish children." Childhood Diabetes in Finland Study Group. Diabetologia, Apr 1994, 37(4):381-7
Mayer, EJ, Hamman RF, Gay EC, et al. "Reduced risk of IDDM among breast-fed children". Diabetes, 1988;37:1625-1632
Virtanen SM, Rasanen L, Aro A, et al. "Infant feeding in Finnish children <7 yr of age with newly diagnosed IDDM".
Diabetes Care, 1991;14:415-417
Gerstein HC. "Cow's milk exposure and type 1 diabetes mellitus". Diabetes Care. 1994;17:13-

Borch-Johnson, K., et al., "Relation between breastfeeding and incidence of insulin-dependent diabetes mellitus". Lancet 2:1083-86 (1984)

 19. Ο θηλασμός μειώνει τις απαιτήσεις ινσουλίνης στις θηλάζουσες μητέρες
 Η μείωση στη δόση της ινσουλίνης μετά τον τοκετό ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σε αυτές που θήλαζαν από εκείνες που τάιζαν με μπιμπερό.
Davies, H.A., "Insulin Requirements of Diabetic Women who Breast Feed." British Medical Journal, 1989

20. Ο θηλασμός σταθεροποιεί την εξέλιξη της μητρικής ενδομητρίωσης

 21. Χωρίς το θηλασμό αυξάνεται ο κίνδυνος της μητέρας για την ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών
 Rosenblatt KA, Thomas DB, "WHO Collaborative Study of Neoplasia and Steroid Contraceptives". Int J Epidemiol. 1993;22:192-197
Schneider, A.P. "Risk Factor for Ovarian Cancer". New England Journal of Medicine, 1987.

 22. Χωρίς το θηλασμό αυξάνεται ο κίνδυνος στη μητέρα να αναπτύξει καρκίνου του ενδομητρίου
 Petterson B, et al. "Menstruation span- a time limited risk factor for endometrial carcinoma". Acta Obstst Gyneocol Scand 1986;65:247-55

 23. Η διατροφή των μωρών με παρασκευάσματα γάλακτος αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης αλλεργιών
Lucas A, Brooke OG, Morley R, et al. "Early diet of preterm infants and development of allergic ar atopic disease: randomized prospective study". Br Med J. 1990:300:837-840
Halken S, Host A, Hansen LG, et al. "Effect of an allergy prevention programme on incidence of atopic symptoms in infancy". Ann Allergy. 1992;47:545-553
Saarinen UM, Kajossari M. "Breastfeeding as prophylaxis against atopic disease: prospective follow-up study until 17 years old."
Lancet. 1995;346:1065-1069

 24. Το μητρικό γάλα μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος στα μωρά
 Τα μωρά που θηλάζουν έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση υποτροπιάζοντος συριγμού όταν είναι σε μεγαλύτερη ηλικία (ηλικία 6 ετών και άνω).
 Archives of Pediatric and Adolescent Med., July 1995


25. Η διατροφή των μωρών με παρασκευάσματα γάλακτος αυξάνει το κίνδυνο για μέση ωτίτιδα (λοιμώξεις του αυτιού)
 "Η μέση ωτίτιδα είναι έως και 3-4 φορές πιο διαδεδομένη στα παιδιά που τρέφονται με παρασκευάσματα γάλακτος".
 Aniansson G, Alm B, Andersson B, et al. "A prospective cohort study on breast-feeding and otitis media in Swedish infants". Pediatr Infect Dis J. 1994; 13:183-188
 Kovar MG, Serdula MK, Marks JS, et al. "Review of the epidemiologic evidence for an association between infant feeding and infant health." Pediatrics. 1984:74:S615-S638
Saarinen UM. "Prolonged Breast Feeding as prophylaxis for recurrent otitis media." Acta Paediatr Scand. 1982;71:567-571

26. Η διατροφή με παρασκευάσματα γάλακτος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS)
 Ford RPK, Taylor BJ, Mitchell EA, et al. "Breastfeeding and the risk of sudden infant death syndrome. Int J. Epidemiol. 1993;22:885-890
Mitchell EA, Taylor BJ, Ford RPK, et al. "Four modifiable and other major risk factors for cot death: the New Zealand Study".
J Paediatr Child Health. 1992;28:S3-S8
Scragg LK, Mitchell EA, Tonkin SL, et al. Evaluation of the cot death prevention programme in South Auckland.
NZ Med J. 1993;106:8-10

 27. Ο θηλασμός προστατεύει το μωρό από διαρροϊκές λοιμώξεις
 Kovar MG, Serdula MK, Marks JS, et al. "Review of the epidemiologic evidence for an association between infant feeding and infant health." Pediatrics. 1984:74:S615-S638
Dewey KG, Heinig MJ, Nommsen-Rivers LA. Differences in morbidity between breast-fed. "Differences in morbidity between breast-fed and formula-fed infants." Pediatr. 1995;126:696-702
Howie PW, Forsyth JS, Ogston SA, et al. "Protective effect of breast feeding against infection." Br Med J. 1990;300:11-16
Popkin BM, Adair L, Akin JS, et al. "Breast-feeding and diarrheal morbidity." Pediatrics. 1990;86:874-882
Beaudry M, Dufour R, Marcoux S. "Relation Between infant feeding and infections during the first six months of life." J Pediatr. 1995; 126:191-197

28. Ο θηλασμός προστατεύει το μωρό από την βακτηριακή μηνιγγίτιδα
 Cochi SL, Fleming DW, Hightower AW, et al. "Primary invasive Haemophilus influenzae type b disease: a population-based assessment of risk factors." J Pediatr. 1986;108:997-896
 Istre GR, Conner JS, Broome CV, et al. "Risk factors for primary invasive Haemophilus influenzae disease: increased risk from day care attendance and school-aged household members." J Pediatr. 1985;106:190-198

29. Ο θηλασμός προστατεύει το μωρό από λοιμώξεις του αναπνευστικού
 Frank Al, Taber LH, Glezen WP, et al. "Breast-feeding and respiratory virus infection." Pediatrics 1982;70:239-245
Wright AI, Holberg DJ, Martinez FD, et al. " Breast feeding and lower respiratory tract illness in the first year of life."
Br Med J. 1989;299:935-949
Chen Y. "Synergistic effect of passive smoking and artificial feeding on hospitalization for respiratory illness in early childhood." Chest. 1989;95:1004-1007
Wright AL, Holberg CH, Taussig LM, et al. "Relationship of infant feeding to recurrent wheezing at age 6 years."
Arch Pediatr Adolesc Med. 1995;149:758-763

 30. Τα μωρά που τρέφονται με παρασκευάσματα γάλακτος έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων λεμφωμάτων
 Davis MK, Savitz DA, Graubard BI. "Infant feeding and childhood cancer." Lancet. 1988;2:365-368
Shu X-O, Clemens H, Zheng W, et al. "Infant breastfeeding and the risk of childhood lymphoma and leukaemia". Int J Epidemiol. 1995;24:27-32

31. Ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητές της νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας
 Τα προκαταρκτικά δεδομένα από το U. των ερευνητών στο North Carolina / Duke University δείχνουν ότι τα παιδιά που θηλάζουν να έχουν μόνο 40% πιθανότητες να αναπτύξουν νεανική αρθρίτιδα.
 "Mother's Milk: An Ounce of Prevention?" Arthritis Today May-June 1994

32. Ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες των παιδιών να αναπτύξουν την ασθένεια του Hodgkins
"Μια διερευνητική μελέτη περιβαλλοντικών και ιατρικών παραγόντων που ενδεχομένως συνδέονται με τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας."
 Medical & Pediatric Oncology, 1991; 19(2):115-21

33. Ο θηλασμός προστατεύει το μωρό κατά των ανωμαλιών της όρασης
 Birch E, et al. "Breastfeeding and optimal visual development." J Pediatr Ophthalmol Strabismus 1993;30:33-8
 Σε μια μελέτη στο Μπαγκλαντές, ο θηλασμός ήταν ένας προστατευτικός παράγοντας για την νυκταλωπία (νυχτερινή τύφλωση) μεταξύ των παιδιών προσχολικής ηλικίας τόσο στις αγροτικές όσο και στις αστικές περιοχές. Το μητρικό γάλα είναι γενικά η κύρια, αν όχι η μόνη πηγή, της βιταμίνης Α κατά τους πρώτους 24 μήνες της ζωής ενός παιδιού (ή για τη διάρκεια του θηλασμού).
Bloem, M. et al. "The role of universal distribution of vitamin A capsules in combatting vitamin A deficiency in Bangladesh.: Am J Epidemiol 1995; 142(8): 843-55

34. Ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες της μητέρας για οστεοπόρωση αργότερα στη ζωή της
 Οι πιθανότητες οστεοπόρωσης σε μια γυναίκα η οποία δεν είχε θηλάσει το μωρό της, ήταν 4 φορές υψηλότερη από ότι για μια γυναίκα που είχε θηλάσει..
Blaauw, R. et al. "Risk factors for development of osteoporosis in a South African population." SAMJ 1994; 84:328-32
 Ο Δρ Alan Lucas, MRC στο Ερευνητικό Κέντρο του Λονδίνου για την παιδική διατροφή, διαπίστωσε ότι τα οχτάχρονα που είχαν τραφεί με παρασκευάσματα γάλακτος και δεν είχαν θηλάσει ως βρέφη είχαν λιγότερο ανεπτυγμένη την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά από εκείνα που είχαν τραφεί με μητρικό γάλα.
 Melton LJ, Bryant SC, Wahner HW, et al. "Influence of breastfeeding and other reproductive factors on bone mass later in life." Osteoporos Int. 1993;22:684-691
 Cumming RG, Klineberg RJ. "Breastfeeding and other reproductive factors and the risk of hip fractures in elderly woman."
Int J Epidemiol 1993;22:684-691

 35. Το μητρικό γάλα είναι καταπραϋντικό των εντέρων

36. Αγελαδινό γάλα είναι ερεθιστικό για τα έντερα

37. Με τα παρασκευάσματα γάλακτος υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή τους

 38. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες καρδιοπνευμονικής αγωνίας ενώ τρέφονται
 Τα μωρά που ταΐζονται με μπιμπερό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοαναπνευστικής διαταραχής, συμπεριλαμβάνετε το παρατεταμένο κλείσιμο των αεραγωγών, αφού γίνεται φραγμός στις αναπνοές λόγω της επαναλαμβανόμενης κατάποσης.
Koenig HS, Davies Am, Thach BT. "Coordination of breathing, sucking and swallowing during bottle feedings in human infants." J Appl Physiol 69: 1629: 1623-1629, 1990.
 Τα βρέφη μπορεί να βιώσουν κορεσμό οξυγόνου κάτω του 90% όταν ταΐζονται με μπιμπερό. Εννέα στα 50 υγιή τελειόμηνα βρέφη, σε μία μελέτη παρουσίασαν βραδυκαρδία κατά τη διάρκεια ταΐσματος με μπιμπερό. Σε έξι από αυτά τα επεισόδια είχε προηγηθεί άπνοια, τρία έδειξαν υπόπνοια (σημαντική μείωση του αερισμού) και ένα είχε γενική άπνοια (χωρίς αναπνευστικές προσπάθειες).
Matthew O, Clark ML, Ponske MH. Apnea, bradycardia, and cyanosis during oral feeding in term neonates." J Pediatr 106:857, 1985

39. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ελκώδη κολίτιδα
Rigas A, Rigas B, Blassman M, et al. "Breast-feeding and maternal smoking in the etiology of Crohn's disease and ulcerative colitis in childhood." Ann Epidemiol. 1993;3387-392

40. Το μητρικό γάλα προστατεύει από τον ιό Hemophilus b. (αιμόφιλο β)
 Cochi SL, Fleming DW, Hightower AW, et al. "Primary invasive Haemophilus influenzae type b disease: a population-based assessment of risk factors." J Pediatr. 1986;108:997-896
 Takala AK, Eskola J, Palmgren J, et al. "Risk factors of invasive Haemophilus influenzae type b disease among children in Finland.
 J Pediatr. 1980;115:695-701
 Istre GR, Conner JS, Broome CV, et al. "Risk factors for primary invasive Haemophilus influenzae disease: increased risk from day care attendance and school-aged household members." J Pediatr. 1985;106:190-198
 41. Τα μωρά που θηλάζουν χρειάζονται λιγότερο χρόνο αποχής από το φαγητό πριν και μετά από ένα χειρουργείο
 Ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί σε υγιή παιδιά μέχρι και τρεις ώρες πριν από την ώρα άφιξης στο νοσοκομείο που μπορεί έχουν εκλεκτική χειρουργική επέμβαση.
 Schreiner, M.S. "Preoperative and Postoperative fasting in children." Ped Clinics N Amer 41 (1); 111-20 (1994)

42. Με το θηλασμό οι γονείς χρειάζονται λιγότερες ημέρες αναρρωτικής άδειας
Δεδομένου ότι τα μωρά που θηλάζουν είναι στατιστικά πιο υγιή από τα συνομήλικά τους που τρέφονται με μπιμπερό, οι γονείς που θηλάζουν τα μωρά ξοδεύουν λιγότερο χρόνο εκτός της δουλειάς για τη φροντίδα των άρρωστων παιδιών.

 43. Ο θηλασμός ενισχύει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
 Τα βρέφη που θηλάζουν έχουν καλύτερη αντίδραση στις εκκρίσεις στα παρεντερικά εμβόλια και από του στόματος ορούς από εκείνα που τρέφονται με τα παρασκευάσματα γάλακτος.
 Han-Zoric, M., "Antibody responses to parenteral and oral vaccines are impaired by conventional and low protein formulas as compared to breastfeeding." Acta Paediatr Scand 1990; 79:1137-42

44. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νεκρωτική εντεροκολίτιδα
 Lucas A, Cole TJ. "Breast milk and neonatal necrotizing enterocolitis." Lancet. 1990; 336:519-1523
 Convert RF, Barman N, Comanico RS, et al. "Prior enteral nutrition with human milk protects against intestinal perforation in infants who develop necrotizing enterocolitis."
 Pediatr Res. 1995; 37:305A. Abstract

 45. Ο θηλασμός είναι ένα φυσικό αντισυλληπτικό
 Αυτό ισχύει μόνο αν αποκλειστικά θηλάζεται, και δεν έχετε ακόμα την περίοδό σας μετά τον τοκετό. Ο θηλασμός το βράδυ ενθαρρύνει περισσότερο την αμηνόρροια. Αν πραγματικά δεν θέλετε να μείνετε πάλι έγκυος, πάρτε τα μέτρα σας, ακόμη και αν δεν έχετε πάλι την περίοδό σας, δεν έχετε καμία δυνατότητα να γνωρίζεται πότε θα έχετε την πρώτη ωορρηξία, και τη στιγμή που θα το καταλάβετε μπορεί να είστε είδη έγκυος! Παρόλα αυτά, σε γενικές γραμμές, ο θηλασμός συμβάλλει και στη σύνδεση του παιδιού με την μητέρα.
 Kennedy KI, Visness CM. "Contraceptive efficacy of lactational amenorrhoea." Lancet. 1992; 339:227-230
 Gray RH, Campbell OM, Apelo R, et al. "Risk of ovulation during lactation." Lancet. 1990; 335:25-29
 Labbock MH, Colie C. "Puerperium and breast-feeding." Curr Opin Obstet Gynecol. 1992; 4:818-825


46. Ο θηλασμός είναι πιο εύκολος από το τάισμα με τα παρασκευάσματα γάλακτος
 Μετά το αρχικό ξεκίνημα της περιόδου, ο θηλασμός είναι πολύ εύκολος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σηκώσετε το πουκάμισό σας και να αφήστε το μωρό να προσκολληθεί στο στήθος σας. Δεν χρειάζονται ψώνια για γάλα, μπουκάλια, και άλλες προμήθειες. Δεν χρειάζεται ανάμιξη, θέρμανση, ψύξη και καθαρισμό. Εάν κοιμάστε με το μωρό σας, ή βάζετε το μωρό δίπλα σας να κοιμηθεί στο κρεβάτι σας, μπορείτε να ξεχάσετε όλα τα ενοχλητικά τελετουργικά κατά την διάρκεια της νύχτας που σχετίζονται με τη χρήση του μπιμπερού. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γυρίσετε, να αφήσετε το μωρό να προσκολληθεί στο στήθος σας και μετά να ξανακοιμηθείτε!

47. Το μητρικό γάλα είναι δωρεάν
 Οι επιπλέων θερμίδες που πρέπει να λάβει μια μητέρα είναι αμελητέες και τα έξοδα για τα ρούχα θηλασμού είναι προαιρετικά. Αν χρειαστεί να αντλήσετε το γάλα, υπάρχουν εξαιρετικές αντλίες που είναι διαθέσιμες για $100 και $225. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περισσότερα από ένα παιδί, έτσι είναι πραγματικά μια επένδυση. Με όποιο τρόπο και αν το δείτε, θα ξοδέψετε πολύ περισσότερα χρήματα, αν επιλέξετε τα παρασκευάσματα γάλακτος.

48. Τα παρασκευάσματα γάλακτος είναι δαπανηρά
 Το κόστος διατροφής ενός μωρού για ένα έτος με παρασκευάσματα γάλακτος, εκτιμάται για το 1990 περίπου στα $1000. Σίγουρα από τότε, θα έχει γίνει πιο ακριβό.
 Batten W. Hirschman J. Thomas C. Impact of the special supplemental food program on infants. J Pediatr 117 II:SIOI-109, 1990

 49. Τα παρασκευάσματα γάλακτος κοστίζουν στην κυβέρνηση (και τους φορολογούμενους) εκατομμύρια δολάρια
 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δαπανά πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την παροχή παρασκευάσματος γάλακτος στο πρόγραμμα WIC της συμπληρωματικής διατροφής.
 Batten W. Hirschman J. Thomas C. Impact of the special supplemental food program on infants. J Pediatr 117 II:SIOI-109, 1990

 50. Το μητρικό γάλα είναι πάντα στη σωστή θερμοκρασία
 Έχουν συμβεί σοβαρά εγκαύματα στο στόμα των βρεφών λόγω της ακατάλληλης θερμοκρασίας στα τεχνητά γάλατα. Ακόμα και όταν γίνεται σωστά, δεν είναι ποτέ διασκεδαστικό να προσπαθούμε να θερμάνουμε ένα μπουκάλι γάλα για ένα ανήσυχο και πεινασμένο μωρό.

51. Το μητρικό γάλα έχει πάντα τις σωστές αναλογίες των λιπαρών, των υδατανθράκων και πρωτεϊνών
Οι εταιρείες κατασκευής σκόνης-γάλακτος συνεχώς αναζητούν να προσαρμόσουν αυτές τις αναλογίες. Η πραγματικότητα είναι ότι το γάλα της μητέρας αλλάζει τη σύνθεση του από τάισμα σε τάισμα ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού.



52. Το μητρικό γάλα ενεργεί σαν ένα φυσικό ηρεμιστικό για τα μωρά
 Το μητρικό γάλα περιέχει χημικά που φαίνεται να λειτουργούν σαν σταγόνες ηρεμιστικού για τα ανήσυχα μωρά. Ακόμα και αν το μωρό δεν κοιμηθεί, είναι βέβαιο ότι θα ηρεμήσει και θα γίνει πιο ευχάριστο. Εάν επιλέξετε να θηλάσετε τα μωρά σας, θα διαπιστώσετε ότι ποτέ δεν θα έχετε τα “τρομερά δίχρονα παιδιά”.

 53. Ο θηλασμός δρα σαν ένα φυσικό ηρεμιστικό για τη μητέρα
 Οι θηλάζουσες μητέρες συχνά αστειεύονται λέγοντας ότι κοιμούνται κατά την διάρκεια του θηλασμού. Ο ύπνος κατά την διάρκεια του θηλασμού φανερώνει τις αρετές που προκαλεί στο μωρό και είναι αξιοσημείωτες. Στην πραγματικότητα, οι νέες μητέρες πρέπει να είναι προσεκτικές και να κρατάνε το μωρό την ώρα του θηλασμού με τέτοιο τρόπο ώστε όταν αναπόφευκτα αποκοιμούνται να μην τους πέσει το μωρό. Ο θηλασμός στο κρεβάτι είναι μια πολύ καλή λύση. Ακόμη και η άντληση στη δουλειά μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ηρεμήσετε και να αναθεωρήσετε μια αγχωτική ημέρα.

54. Το μητρικό γάλα έχει καλύτερη γεύση από τα παρασκευάσματα γάλακτος
 Το ανθρώπινο μητρικό γάλα είναι εξαιρετικό, γλυκό, και ελαφρύ. Η σκόνη-γάλακτος είναι γλοιώδης σαν συγκολλητική ουσία. Εσείς τι θα προτιμούσατε να φάτε;

 55. Τα μωρά που θηλάζουν είναι γενικά πιο υγιή
 (Kaiser Permanente: Εσωτερική έρευνα για να προσδιορίσουν τα οφέλη της χορηγίας ενός επίσημου προγράμματος γαλουχίας)

 56. Τα μωρά που θηλάζουν είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πριν από τα τρίτα γενέθλιά τους
 Van Den Bogaard, C. "Relationship Between Breast Feeding in Early Childhood and Morbidity in a general Population."
 Fan Med, 1991; 23:510-515

57. Τα μωρά που θηλάζουν απαιτούν λιγότερες επισκέψεις στο γιατρό
 Δεδομένου ότι τα μωρά που θηλάζουν είναι στατιστικά πιο υγιή, βλέπουν το γιατρό πιο λίγες φορές.
 (Kaiser Permanente: Εσωτερική έρευνα για να προσδιορίσουν τα οφέλη της χορηγίας ενός επίσημου προγράμματος γαλουχίας)

58. Οι μητέρες που θηλάζουν ξοδεύουν λιγότερο χρόνο και χρήμα για ιατρικές επισκέψεις
 Το 1995,η Kaiser Permanente-οργάνωση συντήρησης της υγείας στη Βόρεια Καρολίνα διαπίστωσε ότι λόγο της διατροφής των βρεφών με παρασκευάσματα γάλακτος, κατά μέσο όρο ξοδεύονταν ετησίως πάνω από 1400 δολάρια, περισσότερα σε πρόσθετες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης από ότι τα βρέφη που θηλάζουν.
 (Kaiser Permanente: Internal research to determine benefits of sponsoring an official lactation program)



59. Λιγότερα απορρίμματα προϊόντων συσκευασίας
Χωρίς περιτυλίγματα, δοχεία, φιάλες μιας χρήσης κλπ. ..
 "Αν κάθε παιδί στην Αμερική ταΐζονταν με μπιμπερό, θα χρειαζόταν σχεδόν 86.000 τόνους κονσέρβες , και θα έπρεπε να παράγουν 550 εκατομμύρια κονσέρβες για τη σκόνη-γάλακτος, για τις ανάγκες ενός έτους. Αν κάθε μητέρα στη Μεγάλη Βρετανία θήλαζε, 3000 τόνοι χαρτιού (που χρησιμοποιείται για τις ετικέτες) θα είχε σωθεί μέσα σ’ ένα χρόνο. Αλλά η σκόνη-γάλακτος δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Μπουκάλια και θηλές απαιτούν πλαστικό, γυαλί, καουτσούκ, και σιλικόνη. Για την παραγωγή αυτών των προϊόντων χρησιμοποιούνται σημαντικοί πόροι που συχνά οδηγούν σε απορρίμματα που δεν είναι ανακυκλώσιμα. Για όλα αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται φυσικοί πόροι, οι οποίοι προκαλούν ρύπανση κατά την κατασκευή, την διανομή τους και δημιουργούν απορρίμματα στην συσκευασία, την προώθηση, και την διάθεσή τους."
"Mother Nature Loves Breastmilk" D. Michels, Pub. various periodicals, available on Internet at greenbm.html

60. Δεν χρειάζεται να κουβαλάτε τσάντες με μπουκάλια.
 Εκτός αν αντλείται το γάλα και το μεταφέρετε για αργότερα. Ακόμα και τότε έχετε λιγότερα μπουκάλια να κουβαλήσετε.

61. Λιγότερες αγελάδες διευκολύνουν τα παγκόσμια αέρια του θερμοκηπίου
 Όσο κι αν ακούγεται γελοίο, ο τυμπανισμός των βοοειδών είναι ένας τεράστιος παράγοντας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εκτός από το να παράγουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου, οι αγελάδες συμβάλλουν επίσης με την κοπριά και τα ούρα τους σε ποτάμια και στα υπόγεια ύδατα.

62. Δεν χρειάζεται να τοποθετηθεί στο ψυγείο
 Φυσικά, το μητρικό γάλα παραμένει φρέσκο καθώς δημιουργείται με τη ζήτηση. Ακόμη και όταν αντλείται το μητρικό γάλα διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα έξω από το ψυγείο. (Δείτε τις οδηγίες για την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος).

63. Το αγελαδινό γάλα έχει σχεδιαστεί για τα μωρά των αγελάδων
Το ανθρώπινο γάλα περιέχει τελείως διαφορετικές αναλογίες πρωτεΐνης, λίπους, και υδατάνθρακες. Το αγελαδινό γάλα έχει σχεδιαστεί να βοηθήσει στο να βάλει γρήγορα βάρος, να μεγαλώσει εκπληκτικά γρήγορα, και να αναπτύξει μόνο όση δύναμη χρειάζεται ο εγκέφαλος της αγελάδας. Οι ορμόνες στο γάλα των αγελάδων στοχεύουν προς τις αγελάδες όχι τους ανθρώπους. Το γεγονός ότι τα ανθρώπινα όντα μπορούν ακόμα να πίνουν το γάλα άλλου είδους είναι εκπληκτικό όταν το σκεφτείτε.

64. Το ανθρώπινο γάλα είναι σχεδιασμένο για τα ανθρώπινα βρέφη
 Μάλλον δεν θα κάνει πολύ καλό στα μωρά των αγελάδων. Είναι σχεδιασμένο για να χτίσει το μυαλό, και για να ευνοήσει τη σταδιακή σωματική ανάπτυξη.

65. Φυσική ανακούφιση του πόνο στο μωρό
 Το μητρικό γάλα περιέχει πραγματικά χημικές ουσίες (ενδορφίνες) που καταστέλλουν τον πόνο. Πέρα από αυτό, είναι αξιοσημείωτη η άνεση του μωρού όταν το έχουν αγκαλιά και θηλάζει. Πολλές μελανιές και γδαρσίματα εξαφανίζονται σχεδόν αμέσως μετά από λίγες στιγμές θηλασμού. Εάν επιλέξετε να εμβολιάσετε το μωρό σας μια καλή ιδέα είναι να το θηλάσετε αμέσως μετά τον εμβολιασμό. Αυτό θα καταπραΰνει τον πόνο, καθώς θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

66. Ιδανική τροφή για το άρρωστο μωρό.
Όταν ένα βρέφος τρώει παρασκευάσματα γάλακτος και αρρωστήσει με γαστρεντερική πάθηση, συνήθως του δίνετε ένα τεχνητό διάλυμα ηλεκτρολυτών επειδή τα παρασκευάσματα γάλακτος πολύ δύσκολα χωνεύονται. Ενώ το μητρικό γάλα, είναι εύπεπτο, και καταπραϋντικό στα έντερα, έτσι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τεχνητούς ηλεκτρολύτες και δαπανηρές λύσεις. Εάν ένα μωρό έχει αναπνευστικά προβλήματα, το παρασκεύασμα γάλακτος μπορεί να προκαλέσουν ακόμη περισσότερες βλέννες. Σε αντίθεση το μητρικό γάλα του παρέχει αντισώματα για αυτές τις ασθένειες, καθώς επίσης είναι πολύ εύπεπτο, δεν δημιουργεί υπερβολικό σχηματισμό βλεννών.

67. Περισσότερος ύπνος για τη μητέρα
 Ειδικά αν κοιμάται με το μωρό, αλλά ακόμα κι αν δεν το κάνει. Δεν χρειάζεται να προετοιμάσει μπουκάλια για να τα ζεστάνει.

68. Περισσότερος ύπνος για το μωρό
 Ένα μωρό που τρέφεται το βράδυ ικανοποιεί πιο γρήγορα τις ανάγκες του και είναι πολύ πιθανό να ξανακοιμηθεί αμέσως από ένα μωρό που πρέπει να περιμένει για ένα μπουκάλι κλαίγοντας και καταπίνοντας αέρα.

69. Περισσότερος ύπνος για τον πατέρα
 Και πάλι, ακόμη και αν βοηθά στο ρέψιμο του μωρού, στις πάνες και στην μεταφορά, δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με μπουκάλια. Επίσης, τα μωρά που θηλάζουν τείνουν να έχουν λιγότερα ρεψίματα μετά τους πρώτους μήνες.

70. Λιγότερος εξοπλισμός για τη διατήρηση και την αποθήκευση
 Τα μπουκάλια, συσκευές μέτρησης, εξοπλισμού αποστείρωσης και άλλες συσκευές καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο ράφι και χρειάζονται πολλή καθαριότητα.

 71. Λιγότερες αγορές για εξοπλισμό.
 Εκτός αν αντλείται το γάλα. Ακόμα και αν πρέπει να αγοράσετε μια αντλία και το μπουκάλι με το βασικό κιτ, η εξοικονόμηση του κόστους από τα παρασκευάσματα γάλακτος και η επιπλέον ιατρική φροντίδα κάνει τον θηλασμό πιο οικονομικό και αξίζει να δοκιμάσετε.

72. Το μητρικό γάλα δεν έχει ποτέ αποσυρθεί
Τα παρασκευάσματα γάλακτος όμως μερικές φορές έχουν αποσυρθεί, αφού προκάλεσαν προβλήματα ή ακόμα και θάνατο.

 73. Το φρέσκο μητρικό γάλα ποτέ δεν είναι μολυσμένο με βακτήρια
 Στην πραγματικότητα, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.


74. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το ποια μάρκα είναι η καλύτερη
 Η κάθε τεχνητή φόρμουλα του μητρικού γάλακτος είναι διαφορετική από τους άλλους ανταγωνιστές της, αλλά καμία από αυτές δεν μπορεί να πλησιάσει και να αντιγράψει το πραγματικό μητρικό γάλα. Για τις μητέρες μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό το τάισμα με το μπιμπερό στην προσπάθεια τους να υπολογίσουν ποια μάρκα είναι η καλύτερη απ’ όλες. Δεν έχει σημασία ποιο τύπο χρησιμοποιείται, είναι όλο και πιο προφανές ότι τα παρασκευάσματα για βρέφη δεν μπορούν να αντιγράψουν το ανθρώπινο γάλα. Το ανθρώπινο γάλα περιέχει ζωντανά κύτταρα, ορμόνες, ενεργά ένζυμα, ανοσοσφαιρίνες και τις ενώσεις με τις μοναδικές δομές που δεν μπορούν να αντιγραφούν στις βρεφικές τεχνητές τροφές.
(Quoted from FDA pediatric-nutrition researchers at Abbott Laboratories, writing in March, 1994 issue of Endocrine Regulations.)

75. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την προσθήκη μολυσμένου νερού
 Ακόμη και στις ΗΠΑ το νερό μας μπορεί να περιέχει επικίνδυνα στοιχεία, όπως ο μόλυβδος και το αλουμίνιο. Αυτοί οι ρύποι συγκεντρώνονται όταν το νερό βράζεται για να αποστειρωθεί πριν να προστεθεί στη σκόνη-γάλακτος

 76. Ο θηλασμός βοηθά τη μείωση της κακοποίησης έναντι στα ζώα της φάρμας.
 Λιγότερη χρήση αγελαδινού γάλακτος ισούται με λιγότερες αγελάδες και ισούται με λιγότερες ευκαιρίες για την κακοποίηση των ζώων.

77. Διευκολύνει την σωστή οδοντική και ανάπτυξη της γνάθου
 «Ο θηλασμός στο στήθος για ένα μωρό είναι καλός για την ανάπτυξη των δοντιών και της γνάθου. Τα μωρά στο θηλασμό πρέπει να χρησιμοποιούν όσο και 60 φορές περισσότερη ενέργεια για να πάρουν φαγητό από ότι αυτά που πίνουν από ένα μπιμπερό. Καθώς το σαγόνι του μωρού ασκεί τους μύες έντονα με το θηλασμό, το συνεχές τράβηγμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη καλοσχηματισμένων σαγονιών με ίσια, και υγιή δόντια. "
 The Complete Book Of Breastfeeding M.S. Eiger. MD, S. Wendkos Olds
 Copyright 1972, 1987 Comstock, Inc., Workman Publishing Co., Inc.
 708 Broadway, New York, NY 10003
 "Among breastfed infants, the longer the duration of nursing the lower the incidents of malocclusion."
 Labbok, M.H. "Does Breastfeeding Protect against Malocclusion? An Analysis of the 1981 Child Health Supplement to the National Health Interview Survey".
 American Journal of Preventive Medicine, 1987

 78. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερη τερηδόνα
 Τα μωρά που ταΐζονται με μπιμπερό "βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για τερηδόνα μπιμπερού, μια καταστρεπτική οδοντική κατάσταση που συμβαίνει όταν ένα μωρό τεθεί στο κρεβάτι με ένα μπιμπερό που περιέχει σκόνη-γάλακτος, χυμό ή άλλα υγρά με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Εκτεταμένες οδοντιατρικές επισκευές μπορεί να απαιτήσουν σε κόστος χιλιάδες δολάρια. "
 Loesche WJ/ "Nutrition and dental decay in infants." Am J Clin Nutr 41; 423-435, 1985


79. Δαπανώνται λιγότερα χρήματα σε διορθωτική ορθοδοντική
 Εάν τα δόντια έρθουν σε ευθεία, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να τα διορθώσετε.

 80. Καλύτερη ανάπτυξη του λόγου
 Προβλήματα λόγω ώθησης της γλώσσας αναπτύσσονται συχνά μεταξύ των μωρών που δεν θηλάζουν, καθώς προσπαθούν να επιβραδύνουν τη ροή του γάλακτος που προέρχεται από την τεχνητή θηλή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ομιλίας, καθώς και "η αναπνοή από το στόμα, δάγκωμα των χειλιών, ασθένεια των ούλων, και γενικά δημιουργείται μια μη ελκυστική εμφάνιση.
The Complete Book Of Breastfeeding M.S. Eiger. MD, S. Wendkos Olds
 Copyright 1972, 1987 Comstock, Inc., Workman Publishing Co., Inc. 708 Broadway, New York, NY 10003

 81. Λιγότερες πιθανότητες να πάθει έκζεμα το μωρό
«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο θηλασμός προφυλάσσει κατά της ατοπικής νόσου, η επίδραση της οποίας εκτείνεται στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Ο θηλασμός για περισσότερο από 1 μήνα, χωρίς άλλα συμπληρώματα του γάλακτος προσφέρει σημαντική προφύλαξη κατά της τροφικής αλλεργίας στην ηλικία των 3 ετών, καθώς και ενάντια στις αναπνευστικές αλλεργίες στην ηλικία των 17 ετών. Έξι μήνες θηλασμού απαιτούνται για να αποτραπεί το έκζεμα κατά τα 3 πρώτα έτη, και ενδεχομένως επίσης να αποτρέψουν την ουσιαστική ατοπία στην εφηβεία. " Οι διαφορές στη μέθοδο διατροφής του βρέφους είναι τόσο έντονη ώστε "η διαπίστωση της επιρροής του πρώιμου ταΐσματος με κατασκευάσματα γάλακτος μπορεί να υπερβεί το βάρος της κληρονομικότητα.
Saarinen UM, Kajosaari M. "Breastfeeding as prophylaxis against atopic disease: prospective follow-up study until 17 years of age." Lancet. 1995; 346:1065-69.
 Το έκζεμα ήταν λιγότερα συχνό και πιο ήπιο σε βρέφη που είχαν θηλάσει (22%) και των οποίων οι μητέρες ήταν σε μια ελεγχόμενη διατροφή (48%). Σε βρέφη που τρέφονταν με υδρόλυμα καζεΐνης, γάλα σόγιας ή γάλα αγελάδας, ήταν 21%, 63% και 70% αντίστοιχα, ανέπτυξαν ατοπικό έκζεμα.
 Chandra R.K., "Influence of Maternal Diet During Lactation and the Use of Formula Feed an Development of Atopic Eczema in the High Risk Infants". Br Med J. 1989

82. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν υπέροχη επιδερμίδα
 Αυτό δεν βασίζεται σε μια επίσημη μελέτη. Ελέγξτε το δέρμα ενός μωρού που θηλάζει για να δούμε τι θα σκεφτείτε.

83. Λιγότερη γαστρεντερική παλινδρόμηση
 Τα μωρά που θηλάζουν έχουν σημαντικά μικρότερης διάρκειας επεισόδια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης από ότι τα μωρά που τρέφονται με παρασκευάσματα γάλακτος.
 Heacock, H.J. "Influence of Breast vs Formula Milk in Physiologic Gastroesophageal Reflux in Healthy Newborn Infants".
 Jour. Pediatr Gastroenterol Nutr, 1992 January; 14(1): 41-6


84. Είναι πιο εύκολο να καθαρίσουν οι λεκέδες του μητρικού γάλακτος.
 Εντάξει. αυτό βασίζεται μόνο σε μια περιστασιακή έρευνα σε πολλές θηλάζουσες μητέρες. Θα έχετε παρατηρήσει ότι οι πετσετούλες που βάζουμε στα μωρά την ώρα του ταΐσματος έχουν σκούρους λεκέδες παντού, στο κολάρο και μπροστά. Τα μωρά που θηλάζουν ποτέ δεν δημιουργούν αυτούς τους λεκέδες από σάλια. Πόσα μωρά που θηλάζουν έχετε δει να φοράνε σαλιάρες όλη την ώρα?.

85. Το μητρικό γάλα δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένα υλικά
 Οι περισσότεροι καταναλωτές είναι τελείως απληροφόρητοι για το πόσα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα καταναλώνουν, διότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει απαίτηση να επισημαίνονται τα τρόφιμα. Η Genetic ID, μια εταιρεία στο Fairfield, Iowa, έλεγξε σε τέσσερις τύπους το γάλα-σόγιας μωρών για γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Και οι τέσσερις εταιρείες, Carnation Alsoy, Similac Neocare, Isomil and Enfamil Prosobee βρέθηκαν θετικές.
 (See "Biotechnology's Bounty", M.Burros, N.Y. Times 05/21/97

 86. Δεν περιέχει συνθετικές ορμόνες ανάπτυξης
 Δεδομένου ότι πολλές αγελάδες στις ΗΠΑ παίρνουν πλέον συστηματικά συνθετικές ορμόνες ανάπτυξης για τεχνητή αύξηση της παραγωγής γάλακτος, είναι εύλογο ότι οι ορμόνες αυτές μπαίνουν επίσης στους διάφορους τύπους σκόνης-γάλακτος.

87. Η απουσία θηλασμού σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας
 Αν και πιστεύεται ότι είναι πολυπαραγοντική στην προέλευση, και χωρίς σαφώς καθορισμένη αιτιολογία, η έλλειψη του θηλασμού φαίνεται να συνδέεται με μια αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
 Dick, G. "The Etiology of Multiple Sclerosis." Proc Roy Soc Med 1989;69;611-5

88. Λιγότερες πιθανότητες βουβωνοκήλης
 Το βουβωνικό κανάλι φέρνει κάτω τη σπερματική χορδή και ορισμένα αιμοφόρα αγγεία στην βουβωνική χώρα. Μια κήλη είναι δυσλειτουργία στο άνοιγμα όπου τα πιο πάνω περνούν από την κοιλιά στη βουβωνική χώρα, επειδή το άνοιγμα του καναλιού γίνεται πολύ μεγάλο ή σχίζεται. Η κήλη επιτρέπει στο κοιλιακό περιεχόμενο να περάσει στην βουβωνική χώρα.
Ο θηλασμός είναι προστατευτικός ενάντια στην βουβωνοκήλη. Για άγνωστους λόγους, τα βρέφη που θηλάζουν παρουσιάζουν σημαντικά λιγότερες περιπτώσεις βουβωνοκήλης. Το ανθρώπινο γάλα περιέχει ορμόνη απελευθέρωσης γοναδοτροπινών, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την ωρίμανση της νεογνικής λειτουργίας των όρχεων. Μια πρόσφατη μελέτη ελέγχου περιπτώσεων έδειξε ότι τα βρέφη που θηλάζουν είχαν σημαντική μείωση εμφάνισης βουβωνοκήλης.
Pisacane, A. "Breast-feeding and inguinal hernia" Journal of Pediatrics 1995:
 Vol 127, No. 1, pp 109-111

89. Καλύτερη γνωσιακή ανάπτυξη
 Σε 771 νεογνά γέννησης χαμηλού βάρους, των οποίων οι μητέρες επέλεξαν να παρέχουν μητρικό γάλα είχαν 8 βαθμούς πάνω από τον μέσω όρο της αναπτυξιακής κλίμακας Bayley's, εν σχέση με τα βρέφη των οποίων οι μητέρες επέλεξαν να μην θηλάσουν.
Morley, R., "Mothers Choice to provide Breast Milk and Developmental Outcome".
 Arch Dis Child, 1988

90. Καλύτερη κοινωνική ανάπτυξη
 Η ψυχοκινητική και κοινωνική ανάπτυξη των βρεφών που θηλάζουν διαφέρει σαφώς από αυτήν των βρεφών που τρέφονται με μπιμπερό, και οδηγούνται στην ηλικία των 12 μηνών με σημαντικά πλεονεκτήματα των ψυχοκινητικών και κοινωνικών δυνατοτήτων.
 Baumgartner, C.,"Psychomotor and Social Development of Breast Fed and Bottle Fed babies During their First year of Life".
 Acta Paediatrica Hungarica, 1984

 91. Μειωμένος κίνδυνος στα βρέφη να αναπτύξουν λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα
 (Kaiser Permanente: Internal research to determine benefits of sponsoring an official lactation program)

92. Ο θηλασμός βελτιώνει το συντονισμό των χεριών με τα μάτια
Baumgartner, C., "Psychomotor and Social Development of Breast Fed and Bottle Fed babies During their First year of Life". Acta Paediatrica Hungarica 1984; 25(4): 409-17

93. Προστατεύει τις μητέρες από την αναιμία (ανεπάρκεια σιδήρου)
 Δεδομένου ότι πολλές αποκλειστικά θηλάζουσες μητέρες δεν έχουν αρχίσει να έχουν περίοδο για ένα χρόνο ή περισσότερο, τα αποθέματα σιδήρου τους δεν εξαντλούνται με την μηνιαία αιμορραγία.

94. Δαπανώνται λιγότερα χρήματα για προμήθειες της εμμήνου ρύσης
Πολλές μητέρες που θηλάζουν δεν έχουν περίοδο μέχρι και 14 ή περισσότερους μήνες μετά τον τοκετό. "Πολλαπλασιάστε αυτό με τα τέσσερα εκατομμύρια γεννήσεις στις ΗΠΑ κάθε χρόνο για να δείτε ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο προϊόντα υγιεινής ετησίως θα μπορούσε να μην καταλήγουν σε χωματερές και υπονόμους του έθνους μας. Συνθέτοντας το σενάριο, το μητρικό γάλα απορροφάται από τα μωρά πιο αποτελεσματικά, τα μωρά που θηλάζουν αφοδεύουν λιγότερο και ως εκ τούτου απαιτούν λιγότερες αλλαγές πάνας από ότι τα βρέφη που τρέφονται με παρασκευάσματα γάλακτος."
"Mother Nature Loves Breastmilk" D. Michels, Pub. various periodicals, available on Internet at greenbm.htm

95. Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης για τη μητέρα
 Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκπληκτικό για μια μητέρα, από το να κοιτάζει το στρουμπουλό μωρό της των έξι μηνών, γνωρίζοντας ότι η μόνη διατροφή που έχει λάβει αυτό το χαρούμενο μικρό πλάσμα έχει έρθει από το σώμα της.

96. Το μητρικό γάλα είναι καλό για την καταπολέμηση των μολύνσεων των ματιών
 Το μητρικό γάλα περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ιδιότητες, και πολλές μητέρες ορκίζονται ότι με μερικές σταγόνες γάλα στο ερεθισμένο μάτι του μωρού τους ξεκαθαρίζει το πρόβλημα πολύ γρήγορα.


97. Το μητρικό γάλα είναι ένα καλό φυσικό αντιβιοτικό για πληγές

 98. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι λείπουν απαραίτητα συστατικά όπως ανακαλύφθηκε ότι λείπουν από τα παρασκευάσματα γάλακτος
 Τα παρασκευάσματα γάλακτος είναι πραγματικά μια φόρμουλα από συνθετικό ανθρώπινο γάλα. Δεν υπάρχει πραγματική φόρμουλα που μπορεί να αναπαραγάγει το ανθρώπινο γάλα, επειδή όπως αναφέρει το FDA, αναγνωρίστηκε σε πρόσφατη δήλωση ότι «... η ακριβής χημική σύνθεση του μητρικού γάλακτος είναι ακόμη άγνωστη."
"Τα βρέφη που τρέφονται με παρασκευάσματα γάλακτος τα οποία μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά που συνεχώς διαπιστώνετε η έλλειψη σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ... στη συνέχεια προστίθεται αυτές οι θρεπτικές ουσίες, συνήθως όμως μετά που έχει είδη προκληθεί κάποια βλάβη σε βρέφη, ή μετά την υπερβολική πίεση της αγοράς πάνω στο θέμα.".
M. Walker, R.N., International Board Certified Lactation Consultant, The Journal Of Human Lactation, Sept 1993

99. Είναι πιο ευχάριστη η αλλαγή της πάνας
 Οι κενώσεις ενός μωρού που θηλάζει μυρίζουν ελαφρά και όχι άσχημα. Δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τα μωρά που τρέφονται με παρασκευάσματα γάλακτος. Δοκιμάστε να αλλάξετε διάφορες μάρκες σκόνη-γάλακτος μωρών αν δεν είστε σίγουροι για την επιθυμία να δοκιμάσετε το θηλασμό!


100. Τα μωρά που θηλάζουν μυρίζουν όμορφα
 Και πάλι, αυτό δεν είναι μια επιστημονική μελέτη. Υπάρχει κάτι σχεδόν μαγικό με το άρωμα του δικού σας μωρού που θηλάζει, αν είστε η μητέρα ή ο πατέρας που εμπλέκεται. Δοκιμάστε το, θα σας αρέσει!

 101. Γ’ αυτό το λόγο έχει σχεδιαστεί το στήθος της μητέρας!

Οποιοδήποτε περιεχόμενο στον Παρόντα Δικτυακό Τόπο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, δεν συνιστά, ούτε δύναται να ερμηνευθεί ότι συνιστά ή υποκαθιστά συμβουλή ιατρικής φύσης, για την οποία οφείλετε και σας συστήνεται να απευθύνεστε σε αρμόδιο επαγγελματία υγείας.


 Copyright 2004.All Rights Reserved.
 Πηγή: Υπεύθυνος υλικού: Δρ. Κων/νος Μουρούτης  facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου